BPA in babyfles verboden, bisfenol A-vrije babyflessen dichtbij

door Manon 5-12-2010

babydrinktBisfenol A, oftewel bisphenol A, afgekort BPA in babyflesjes wordt vanaf 1 juni 2011 in de EU verboden. Wat ons betreft geweldig nieuws! We schreven al eerder over wat BPA is, hoe je BPA vermijden kunt en wat de status van BPA in andere landen is.

De ‘Standing Committee on the Food Chain and Animal Health’ heeft het besluit genomen op basis van een voorstel van de Europese Commissie om BPA in babyflesjes te verbieden. Vanaf 1 maart 2011 mag er niet meer geproduceerd worden met BPA en vanaf 1 juni 2011 mogen er alleen nog bpa-vrije flesjes verkocht worden.

Verbod op BPA in babyflessen in Nederlands nieuws

Eindelijk hebben ook Nederlandse kranten en nieuwssites aandacht besteed aan het onderwerp. Op NU.nl (EU verbiedt gevaarlijke stof in babyflesjes) en op de site van de Telegraaf (Gevaarlijke stof fopspeentjes ook in de ban) bijvoorbeeld. Dit zorgt er hopelijk voor dat er meer aandacht voor is in Nederland.

Op de site van de Nederlandse Voedsel & Warenautoriteit, VWA, is er onder Nieuws echter niets te vinden rond 26 november, de datum waarop het besluit genomen is. 

Gelukkig hoeven ouders vanaf 1 juni 2011 niet meer precies te weten hoe het zit, want dan zijn alle babyflesjes in Nederland vrij van BPA. Helaas zijn niet alle merken babyflessen blij met deze beslissing maar dat maakt nu niet meer uit, het wordt verplicht!

Twijfels over risico’s BPA

babydrinkt2De discussie over BPA speelt al lang. Er zijn meer en meer onderzoeken die aantonen dat BPA ook of juist in kleine hoeveelheden schadelijk is. Er is geen 100% duidelijkheid en daarom ben ik blij dat nu gekozen is voor het ‘voorzorgprincipe’ in tegenstelling tot wat de EFSA, de Europese Voedsel & Warenautoriteit, over BPA besloot op 30 september van dit jaar.

Reacties (8) -

december 7. 2010 12:30

Manuela

Ik ben er blij mee. Hoewel de glazen flessen nog steeds prima bevallen Smile.

Manuela Netherlands | Reply

januari 9. 2011 19:49

Susan

alleen jammer natuurlijk dat ze nog wel een half jaar verkocht mogen worden! Gaan ze massaal in de aanbieding, slaan veel mensen in en duurt het langer voordat de BPA flessen verdwenen zijn uit de maatschappij.

Maar goed het is in ieder geval beter dan dat het nu is!!!

Susan Netherlands | Reply

februari 14. 2011 22:35

Sandra

Beste mensen,

weet iemand hoe het zit met tandenborstels? Zijn die veilig?

Sandra

Sandra Netherlands | Reply

februari 15. 2011 10:28

Susan

Dat vraag ik mij inderdaad ook af. Zeker voor de kinderen, die bijten en kauwen op die dingen, niet normaal... Ben benieuwd of iemand dit al heeft uitgezocht...

Susan

Susan Netherlands | Reply

februari 18. 2011 22:30

Manon Gagic

Ik heb Jordan en Oral B een mail gestuurd. Van Jordan meteen reactie:

Our toothbrush handles are made of thermoplastic polymers like Polypropylene, ABS and Polyester.  They are being injection moulded at high temperatures.
The tufts in the brushes are mainly Polyamide(nylon) filaments that are being tufted into the brushes head.

Op het eerste gezicht lijkt het me oké.

Was er eerlijk gezegd ook nog helemaal nooit mee bezig geweest terwijl je dat ding natuurlijk gewoon vaak gebruikt. Ideetje voor de winkel ook wel. Thanks Laura hieronder voor de tip over de tandenborstels.

Groetjes, Manon

Manon Gagic Netherlands | Reply

februari 15. 2011 19:10

Laura

Ik kan niets zeggen over het plastic in tandenborstels. Ik weet wel dat er een winkel in Amsterdam zit, die alleen tandenborstels verkoopt. Die verkopen ook tandenborstels gemaakt van hout en/of bamboe. Waar de haren van gemaakt zijn weet ik niet, maar het zag er heel natuurlijk uit. Het was de huidenstraat geloof ik, een van de beroemde negen straatjes.

Laura United Kingdom | Reply

februari 25. 2011 15:09

Manon Gagic

Hieronder de reactie van Oral B:

Ik ga de Polybutyleen terephthalaat (PBT) en Polytrimethyleen terephthalaat (PTT) nazoeken, dat zijn namelijk ftalaten/weekmakers.

Groeten, Manon

De ingrediënten van onze manuele tandenborstels zijn als volgt:

De borstelharen bevatten Polyamide PA 6.12 and PA 6.10, Polybutyleen terephthalaat (PBT) en Polytrimethyleen terephthalaat (PTT).

Voor de kleuring in de borstels: FD&C Blauw 2 (kleurindicatie), Mineraal pigmenten (b.v. titan dioxide), Kaoliniet, Zilver zeoliet op basis van antimicroben, FDA goedgekeurde kleuren.

Het massagegedeelte (grip) bevat Thermoplatische Polymeren.

Het harde gedeelte van het handvat bevat Thermoplastisch Polyester (PET, PCT), Polypropyleen (PP), Styreen Acrylonitriel (SAN) Acryl Styreen Acrylester (ASA) en onderdelen van PP en TPE.

Het zachte gedeelte van het handvat op de borstel bevat Thermoplastische elastomeren (TPE) en onderdelen van PP en TPE.

Al deze ingrediënten zijn samengesteld uit volwaardige materialen die geen enkel risico vormen en volledig geschikt zijn voor oraal gebruik. Kwaliteitscontroles en tests op onze Oral-B tandenborstels geschieden om de hoogste kwaliteit van ons product te kunnen waarborgen.

Manon Gagic Netherlands | Reply

februari 25. 2011 19:36

Susan

Wauw uitgebreide reactie van Oral B. Netjes hoor!!!
En natuurlijk bedankt Manon dat je ook dit weer zo uitzoekt!!!

gr
Susan

Susan Netherlands | Reply

Pingbacks and trackbacks (3)+

Reactie plaatsen  Country flag
biuquote
  • Reactie
  • Live voorbeeld
Loading