Waterfles met kraanwater of water uit de fles, nog wat feiten

door Manon 16-09-2010

Vervuiling en milieubelasting

Een waterfles met kraanwater is 30 tot 1300 maal beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles. Die vervuiling zit onder andere in het schoonmaken, transporteren en produceren. Vooral het afdanken van de flessen kost veel energie.

De productie alleen al van de flessen en het transport ervan belast het milieu tot wel duizend maal meer dan kraanwater. Dat heeft Alex van der Helm berekend in zijn proefschrift waarmee hij promoveerde aan de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft.

Voor het maken van één PET fles is 0,1 liter olie nodig. Naast olie is er per fles gebotteld water 2 tot 5 liter water nodig om de machines te boenen!

Over hoeveel flesjes gaat het eigenlijk?

In Amerika worden er ongeveer 60 miljoen flesjes per dag weggegooid waarvan minder dan 20 % wordt gerecycled. Ze belanden op vuilnisbelten, worden verbrand, komen in rivieren terecht, gaan naar zee. Als je dat omrekent nar Nederland, dan betekent dit dat er in Nederland elke dag honderdduizenden flesjes weggegooid worden. Elke dag!

Liever water van dichtbij

Het gebottelde water wat in Nederland op de markt komt word steeds duurzamer geproduceerd. Dat is de conclusie van onderzoek door het bureau CE te Delft naar de klimaatscore van verpakte waters. Geen enkel product is 100% duurzaam maar waters in flessen en pakken hebben in Nederland een gunstige CO2-score vanwege de kleine transportafstanden en de goede recycling. Dat geld alleen voor de waters die uit Nederland komen. Hoe verder de afstand het water af moet leggen hoe groter de CO2 uitstoot.

Fabrikanten

FWS (Nederlandse vereniging Frisdrank, Waters, Sappen) geeft zelf aan dat het beter kan. Ze doen hun naar hun zeggen hun uiterste best maar absolute duurzaamheid bestaat niet.

Bij Spa Reine zijn ze ook actief, er is een complete serie nieuwe, duurzame petflessen op de markt. Deze flessen zijn lichter in gewicht, van 50% gerecycled materiaal, en de etiketten van gerecycled materiaal worden gedrukt met plantaardige inkt. Met deze nieuwe flessen bespaart de Groep Spadel zo’n 2.693 ton grondstoffen per jaar.

Coca Cola is ook één van de fabrikanten die actief bezig is met duurzaamheid en ze doen dit al jaren. Speerpunten zijn onder andere minimaal watergebruik en duurzame verpakking en recyclage.

Jij kunt meer doen dan de fabrikanten

Een prettig idee dat producenten duurzamer proberen te produceren en het afval beter te recyclen is. Maar als we kraanwater zelf uit de kraan kunnen tappen en in een herbruikbare waterfles doen, hoeven al deze flessen en flesjes helemaal niet worden geproduceerd en gerecycled te worden.

In Nederland doen we het gemiddeld gezien best aardig. Nederlanders drinken gemiddeld per dag 413 ml water en voor het overgrote deel toch leidingwater. Ongeveer 80 ml per dag komt uit natuurlijk mineraal –en bronwater met of zonder koolzuur en water uit waterbollen en automaten.

Kosten en besparing

Een liter flessenwater kost tweeduizend maal meer om te produceren dan een liter kraanwater.

Een flesje water op een station kost je omgerekend 3 euro voor een liter water. 1 liter leidingwater kost 0,0015 per liter! Wat een verschil!

Als we kijken naar de 80 ml ‘geen-kraanwater’ die in Nederland gemiddeld wordt gedronken, betekent dat er per persoon per jaar (365 x 0,08 liter) 29,2 liter gebotteld water wordt gedronken. Dat kost op jaar basis (29,2 liter x 3 euro) 87,60 euro! Kraanwater zou komen op nog geen 4,5 eurocent (0,0438)! Bespaar je toch maar mooi en gemakkelijk 87,55 euro per persoon per jaar!

Idee?

Water zelf tappen is helaas niet overal mogelijk. Maar wat als we de kosten om zwerfafval tegen te gaan, prullenbakken te leggen en de kosten die recyclen met zich meebrengt eens zouden inzetten om overal fonteintjes te plaatsen? Lijkt mij de meest logische en duurzaamste oplossing. Kraanwater overal voor iedereen! In een hervulbare waterfles kun je overal en altijd water meenemen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de flessen van Klean Kanteen, niet alleen praktisch en milieuvriendelijk, maar ook nog eens hartstikke mooi!

Reacties (6) -

maart 2. 2011 14:19

Desiree Rosier

Goede info.

Ik zoek vandaag contact om te zien of de KleanKanteen verbonden kan worden aan mijn initiatief en petitie voor kraanwater en gebruik van duurzame fles. En dus tegen verspilling, milieuschade, gezondheidsschade  en dierenleed in oceanen.
Water = LovePotionNo1!
Money made the world go round...Water= LovePotionNo1! and makes Life go round.
Zie petitie http://petities.nl/petitie/love-potion-no-1

Teken mee of kopieer dit initiatief voor je eigen dorp of stad.
Wie is de eerste platsticwaterflesjesvrije regio van Nederland?

Desiree Rosier Netherlands | Reply

juli 28. 2011 15:08

Jasper Witjes

Goed initiatief Desiree! Veel mensen zijn bekend met de KleanKanteen, maar vanuit Denemarken komt nu de Retap fles! Deze fles is speciaal ontworpen om water uit te drinken. Belangrijkste verschil met andere herbruikbare flessen is dat de Retap fles van glas is, want dan kun je je water tenminste zien! En de Retap fles is Deens design, dus tijdloos mooi.

Anyway, voel je vrij om contact met me op te nemen, want ik help je graag met je initiatief!

Jasper Witjes Denmark | Reply

februari 2. 2012 20:51

Manon Gagic

De Retap is inderdaad een mooi alternatief, ook bij ons te verkrijgen in de winkel www.greenjump.nl/.../Waterfles-duurzaam-glas-500ml

Manon Gagic Netherlands | Reply

juli 17. 2012 20:18

Marijke

Bij ons proeft het kraanwater 's Morgens naar chloor.is dat gezond?

Marijke Belgium | Reply

juli 17. 2012 21:37

Manon Gagic

Ik heb dat idee ook wel eens en daarom gebruik ik graag een waterfilter, wij hebben die van Brita en daarmee heb ik het probleem niet meer. Groetjes, Manon

Manon Gagic Netherlands | Reply

maart 12. 2013 09:50

dirk van meer

hoeveel kost zo'n pet-fles zelf eigenlijk

dirk van meer Netherlands | Reply

Reactie plaatsen  Country flag
biuquote
  • Reactie
  • Live voorbeeld
Loading