BPA, Bisphenol A, Bisfenol A start van de discussie

Bisphenol A oftewel BPA (en ook wel eens bisfenol A) zit onder andere in babyflessen en in voedselverpakkingen en conservenblikken.

Slow Death by Rubber DuckBPA is een chemische stof die wereldwijd veelvuldig wordt gebruikt en waarover in Canada en Amerika op dit moment veel ophef is. Na het lezen van het boek ‘Slow Death by Rubber Duck’ van Smith/Lourie (een absolute aanrader overigens) en vele artikelen online verbaas ik me er over dat er in Nederland zo weinig over wordt gesproken. Zie bijvoorbeeld hier een topic op een bekend forum voor (aanstaande) ouders waarin BPA ook kort wordt besproken.

BPA in meerdere blogs

Er is veel over te schrijven dus daarom komen er een aantal blogs over BPA. Eerst maar even een beschrijving van wat BPA is en waar de stof van verdacht wordt.

BPA is overal en in iedereen

93% van de geteste Amerikanen heeft een meetbare hoeveelheid BPA in hun bloed. Dit zal in Nederland niet veel anders zijn. Het vreemde daaraan is dat ons lichaam BPA binnen een paar uur weer uitscheidt via onze urine en dat betekent dus dat we continu blootgesteld worden aan Bisphenol A, we marineren in BPA, en dat het daarom tijdens een test bij zoveel mensen wordt gemeten.

Bisphenol A werkt hormoonverstorend

Er zijn heel veel onderzoeken die uitwijzen dat BPA een hormoonverstorende werking heeft. Lage doses BPA hebben effect op de ontwikkeling van de voortplantingsorganen van meisjes en jongens, kunnen leiden tot verandering in gedrag en in de hersenen en hebben effect op de leeftijd waarop meisjes in de puberteit komen.

Frederic vom Saal: BPA in lage dosis onveilig

In Amerika is er één hoogleraar die zich voor 100% heeft gespecialiseerd in BPA, namelijk Frederic vom Saal. Zijn belangrijkste punt is dat BPA in zeer lage doses andere (schadelijke) effecten heeft dan BPA in hoge doses. De overheid en de industrie focussen altijd op ‘het is niet de stof die giftig is, maar de hoeveelheid’ en hebben voor BPA vastgesteld dat er dus een veilige dosis is waaronder BPA niet giftig is. Vom Saal toont aan dat BPA in lage doses juist wel gevaarlijke effecten heeft.

BPA tot nu toe volgens EFSA veilig

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een lijst met veelgestelde vragen over BPA online staan. Daarin staat onder andere dat er een maximale dagelijkse inname (TDI:tolerable daily intake) is vastgesteld die je levenslang, dagelijks kunt nemen zonder noemenswaardig risico (de veilige dosis dus zoals hierboven besproken). Het feit dat er bij ratten en muizen duidelijke gevaarlijke effecten optreden heeft volgens EFSA geen invloed op het risico voor volwassenen en kinderen omdat er inmiddels is aangetoond dat mensen BPA veel sneller uitscheiden dan knaagdieren én omdat muizen veel gevoeliger zijn voor oestrogenen dan mensen.

Op basis van onder andere nieuwe onderzoeken en de onrust die in de VS is ontstaan, gaat de EFSA BPA opnieuw bekijken.

Wat is BPA (Bisphenol A)

BPA is één van de meest geproduceerde chemicaliën in de wereld. In 1970 werd er 45 miljoen kilo geproduceerd, in 2004 was dit al bijna 3 miljard kilo, oftewel 66 keer zoveel. BPA is overal om ons heen.

Polycarbonaat wordt gemaakt van BPA

70% van de BPA productie wordt gebruikt voor het maken van polycarbonaat, hard, doorzichtig plastic met het recycleteken #7 erop. Kort gezegd staat vrijwel ieder huis vol met spullen van polycarbonaat. Cd’s en dvd’s, babyflessen, keukenapparaten, contactlenzen, de ruiten van speelgoedauto’s en de behuizing van je mobieltje en je laptop.  Ook de grote waterflessen die je vaak in kantoren ziet en veel medische gebruiksvoorwerpen zijn gemaakt van polycarbonaat.

Epoxyharsen worden gemaakt van BPA

20% van het geproduceerde BPA wordt gebruikt voor het maken van epoxyharsen dat onder andere gebruikt wordt als plastic coating voor de binnenkant van conservenblikjes en voedselverpakkingen die we in de supermarkt kopen (kunstvoeding voor baby’s bijvoorbeeld). Dit is ook meteen de belangrijkste manier waarop wij als mensen in aanraking komen met BPA.

Ook worden epoxyharsen gebruikt als plakmiddel in bijvoorbeeld je auto en in vliegtuigen, in kunststofplaten en in witte vullingen voor je kiezen.

Onderzoeken naar BPA

In een volgende blog meer over de onderzoeken die zijn gedaan naar BPA en de schadelijk effecten.

Wat weet jij van BPA?

Er wordt in Nederland dus heel weinig over gesproken en geschreven. Wat weet jij van BPA?

Reacties (80) -

  • fanny

    fanny

    13-2-2010 22:08:39 | Reply



    http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A
    http://www.kunststofonline.nl/nieuws/bpa-toch-niet-zo-onschuldig.html


    Ik probeer zoveel mogelijk producten met BPA  (maar ook flataten, parabenen en pvc) te vermijden . Waar ik vaak tegenaan loop is dat een product BPA vrij is maar wel van plastic en zeer flexibel , zitten er dan wel weekmakers in en is dit dan een goede keus? (denk aan bestek voor baby's /kinderen, ik gebruik nu bestek van nuby bpa-vrij)

    Als een produkt BPA-vrij is wat is dan de vervangende stof voor BPA of voor weekmakers. En hoe veilig is deze stof?

    Zoals je merkt heb ik veel vragen......het belangrijkst is dat wij allemaal veilige en gezonde producten kunnen gebruiken en binnen krijgen.

    Ook mij valt het op dat er zeer weinig gesproken wordt over BPA e.d. en dat er weinig tot niet gereageerd wordt op dit soort vraagstukken/artikelen. In het zwembad kauwen alle kindjes er lustig op plastic speelgoedballen, veel grote speelgoedmerken verkopen leuke producten maar met stoffen erin die ik liever niet zou zien. Het CE merk blijkt niet heel veel waarde te hebben. Kortom best lastig om de juiste keuzes te maken als kersverse moeder.


    Onlangs was ik bij een zeer groot babyketen waar ik vroeg om een tuitbeker die bpa vrij is. Uit de hoogte werd mij medegedeeld of ik wel wist wat de stof was en dat het in zeer kleine hoeveelheden niet schadelijk was. Vreemd toch, gaf ik aan, dat een aantal grote merken langzaam overgaan op bpa-vrij baby-flessen. Helaas hield hier de discussie op.

    Toch hoop ik door kritische vragen te stellen dat ik een beetje kan bijdragen aan het vanzelfsprekend worden van de verkoop van veilige producten voor baby's kinderen en volwassen. (het is af en toe een groot uitzoekwerk, waar ik niet altijd zin en tijd voor heb met een kleintje om me heen, best frustrerend...)

    Het is fijn als we het met elkaar kunnen uitzoeken en elkaar kunnen tippen over de aankoop van een veilig product!
    Iemand nog een tip voor een goed broodbordje?

    (een beetje van de hak op de tak....maar ik wilde iets laten horen omdat ik vond dat de reacties te lang uitbleven ;-)

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      13-2-2010 23:28:21 | Reply

      Fanny ben hartstikke blij met je uitgebreide reactie! Wat betreft broodbordjes, waarom niet gewoon aardewerk, porselein of glas. Natuurlijk is het breekbaar en is er risico op kapot gaan en zal het dus ook een beetje afhankelijk zijn van hoe je kindje is qua dingen omstoten ofzo, maar eigenlijk best een goede optie. Gewoon je normale bordjes.

      Ik zal wel even op zoek gaan!

      Groeten, Manon

      • fanny

        fanny

        14-2-2010 20:41:19 | Reply

        Ik gebruik nu inderdaad aardewerk voor de kleine man, dat vliegt regelmatig de tafel af. Maar je hebt gelijk met mijn normale bordjes is niets mis. (ik heb net weer op de site van Boon gekeken, hele leuke spullen (in amerika ook heel betaalbaar) daar kwam ik wel een bordje)

        Heb jij enig idee hoe veilig de vervangende stoffen in producten zijn die bpa- pvc- en weekmakers vrij zijn?

        fijne avond, fanny


        http://babyplaza.be/baby/docs/index.php?story=bb013

        • Jeannette

          Jeannette

          21-11-2013 18:28:26 | Reply

          Ik gebruik voor m'n dochter nu een rvs bordje, is dit een goed alternatief?

          • Manon

            Manon

            21-11-2013 20:06:15 | Reply

            Hai, absoluut, dat is een super alternatief! Groeten, Manon

            • Jeannette

              Jeannette

              21-11-2013 22:00:31 | Reply

              Ok, dank je, het bordje is nog van toen ik klein was dus meteen goed voor het milieu :)

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    14-2-2010 20:53:45 | Reply

    Hoi Fanny, ik ga dat uitzoeken, kost even wat tijd want zit midden in grote drukte. Bedoel jij deze bordjes van Boon? https://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Eten/Bord-Groovy/Kleur.Oranje

    Of heb je andere gezien?

    Groetjes, Manon

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    18-2-2010 22:34:25 | Reply

    Hoi Fanny, over die vervangende stoffen. BPA is de grondstof voor polycarbonaat, een harde plastic soort. Er zijn andere plasticsoorten zoals polypropeen en PES (waar bijvoorbeeld de Green to Grow flesjes van gemaakt zijn) die veilig zijn (tot nu in ieder geval geen andere info over) en die je kunt zien als vervangende materialen voor polycarbonaat.

    Producten van pvc, waar vaak weekmakers inzitten om het zacht te maken worden ook niet 'vervangen' maar bestaan gewoon uit andere materialen zoals rubber (latex) of bevatten weekmakers die niet gemaakt zijn van chemische stoffen maar van citroenzuur.

    Ken je de speelgoedwijzer van WECF? Die kun je hier vinden http://www.wecf.eu/english/articles/2009/05/milieuvriendelijke-speelgoedwijzer.php

    Wat ook een goede site is van WECF is www.eenveilignest.nl waar ze ook een stuk over speelgoed hebben http://www.eenveilignest.nl/wonen#3.2

    Groetjes, Manon

  • fanny

    fanny

    19-2-2010 22:46:54 | Reply

    Hi Manon,

    Bedankt voor jouw uitleg en voor de link. Dat word een avondje eenveilignest.nl bekijken hihi. Het is zeker een goede site.

    Het blijft een heel gepuzzel op de verpakkingen van produkten. Ik hoop dat er op een gegeven moment een keurmerk of een lijst (ik ben wel eens zoiets tegen gekomen) komt voor 'veilige' produkten. Op de lange termijn zou het keurmerk dan niet meer nodig zijn omdat alles 'veilig' is. (idioot dat dat niet vanzelfsprekend is)

    Ik kijk uit naar meer reacties over dit onderwerp.
    Blijf kritisch en schaf bewust iets aan.

    fijne avond,
    fanny

  • Ron

    Ron

    24-2-2010 08:47:35 | Reply

    Hoi Manon,

    Eigenlijk had ik dit onderwerp al wel eerder bij je verwacht, maar nu is hij er eindelijk.

    Het feit dat in Amerika mensen continue bloot worden gesteld aan BPA heeft onder andere te maken dat ze daar het huisvuil met name in grote "landfills" dumpen, de ouderwetse vuilnisbelt zeg maar. BPA vergaat tergend langzaam en blijft dus jaren aanwezig in de grond. Dit komt in het grondwater terecht en dat wordt weer als drinkwater gebruikt en ook bij de productie van vrijwel alle voedsel en het wordt opgenomen door gewassen.
    Dit is voor de Canadese regering de hoofdreden geweest om de import (dus niet de productie) van goederen die BPA bevatten te verbieden. Omdat het vrijwel overal in zit gaat dat dus nog een hele opgave worden.

    Er is in Amerika en Canada een hele ophef over (geweest vooral) voor wat betreft babyflesjes. Andere producten als bordjes en bestek hebben ze het nagenoeg niet over. In Amerika zijn mensen al snel wat meer paranoïde dan in Nederland en dat is voor de babyflesjes fabrikanten aanleiding geweest om BPA-vrij te gaan produceren.

    Als gevolg hiervan zij er ook in Nederland bijna geen babyflessen meer te koop met BPA er in.

    Opvallend detail is overigens wel dat deze hele discussie in Amerika is aangezwengeld door babyflesfabrikanten die BPA-vrije producten zijn gaan maken en dat zij de onderzoeken (op voornamelijk ratten) waaruit zou blijken dat het schadelijk is hebben betaald.

    Wat Fanny zegt kan ik me ook helemaal in vinden. Hoe schadelijk zijn de materialen die gebruikt worden om BPA-vrij te produceren. Het kan maar zo zijn dat over 10 of 20 jaar ontdekt wordt dat dit spul veel gevaarlijker is.

    Al met al een goede reden om kritisch te blijven!

    Wij hebben zelf overigens (met de kennis van de discussie rond BPA) gewoon BPA houdende flessen gebruikt voor onze meisjes, ik ben er zelf ook groot mee geworden. Als je de flessen voor gebruik enkele malen uitkookt voor ongeveer 5 minuten per keer, is het meeste BPA al verdwenen. Wat dan nog naar de babymelk kan migreren is zo laag dat wij ons daar niet druk over maken.

    Groeten,
    Ron

  • fanny

    fanny

    25-2-2010 22:02:22 | Reply

    Hallo Ron,

    Zoals je beschrijft kook je de flessen 5 minuten uit per keer en dan is het meeste BPA verdwenen? Ik begrijp dit niet helemaal, ik dacht dat BPA bleef lekken in kleine hoeveelheden als het in aanraking komt met vloeistof. Maar ik ben een groentje wat betreft dit onderwerp haha.

    Hoe sta je tegenover speelgoed waar de kleintjes veel op kauwen. Ik probeer zelf heel zorgvuldig het speelgoed uit te kiezen. Alles van Fisherprice  is van hard plastic en ik schaf het dan ook liever niet aan (wat misschien enigszins overdreven is maar ik moet mijn balans hierin nog vinden). Ik probeer een mix te maken van hout speelgoed beschildert met veilige verf, natuurrubber, knuffels (die ik zoveel mogelijk afspoel voor gebruik) en plastic cadeaus. Op deze manier 'proeft'hij alles.
    Ik ben benieuwd hoe jij het speelgoed voor jouw meisjes uitkiest?

    groeten,
    fanny

    • Ron

      Ron

      26-2-2010 09:01:24 | Reply

      Met name warmte zorgt voor de migratie van BPA naar het voedsel. Als je de flessen een paar keer uitkookt in elke keer nieuwe water, neemt de migratie sterk af. De fles maakt zelf geen BPA aan, deze stof verdwijnt dus vanzelf. Er blijft echter altijd een spoortje van BPA in het voedsel komen. Het kookwater, waar de BPA in gemigreerd is spoel je echter weg waardoor de BPA in de riolering terecht komt. Bovendien wordt BPA door het menselijk lichaam snel afgebroken. Voor de kleine maak ik me dus niet zo druk als het om BPA houdende flessen gaat. Voor ons milieu is het echter wel een flink probleem. Ik ben dan ook van mening dat je het beste glazen flessen kan gebruiken (erg in opkomst op het moment) of RVS.

      Bij de onderzoeken die aantonen dat BPA migreert naar het kookwater heeft men telkens nieuwe flessen gebruikt. Dat de hoeveelheid BPA die men veilig kan/mag innemen ter discussie staat ben ik helemaal voor. Van iets dat je niet weet of het schadelijk is kan je niet uitgaan dat het dan maar niet schadelijk is. Om de hoeveelheid BPA die volgens Europese norm veilig is om binnen te krijgen in een pan kokend water te krijgen moet je ongeveer 100 nieuwe flessen koken in een zo klein mogelijke pan.

      Wat betreft speelgoed vind ik dat je goedkoop speelgoed links moet laten liggen. Dat kan bij BS liggen maar vooral ook de weekaanbiedingen bij de zekere drogist en het speelgoed bij de aktie (engels) winkels en soortgelijke winkels. Dit speelgoed is vaak van dubieuze afkomst en niet voor niets zo goedkoop. Veilig speelgoed is nu eenmaal duurder om te produceren en daar wordt ook controle op uitgeoefend (wat ook weer geld kost). Grotere merken durven zich niet te branden aan onveilig speelgoed en toch komt het bij bv Matel ook wel eens voor.

      Voor houten speelgoed ben ik gek op rubberwood. Dit is afkomstig van latexbomen die kunstmatig geplant zijn voor de latexproductie. Na een jaar of 12 zijn ze niet meer rendabel en vroeger werden ze verbrand. Tegenwoordig wordt dat hout gebruikt waardoor er minder gekapt hoeft te worden. Rubberwood komt dus bijna automatisch van beheerde "bossen" eigenlijk meer plantages, na de kap worden nieuwe geplant voor de latex productie.
      Qua verf zie je gelukkig steeds meer dat de kleurstoffen uit de voedsel industrie gebuikt worden, veel beter dan "gewone" verf. De fabrikanten die dat doen zijn daar ook vaak trots op en zetten dat dus op de verpakking.

      • Goran

        Goran

        26-2-2010 11:48:53 | Reply

        Ron helaas is het niet zo simpel om slecht speelgoed te herkennen aan de prijs en het merk. Ik heb hier een tests liggen van het bekende duitse öko-test blad uit december 2009 in 2008 was het ook al zo slecht.

        Ze hebben er 6 laboratoria op los gelaten die op ruim 150 schadelijke stoffen getest hebben. Een plastic poppetje van 1 euro kostte 800 euro om te onderzoeken :-) .

        Ik zal hier wat grote merken opnoemen die ook spullen hadden die door de mand gezakt zijn.
        My Little Pony, Fisher-Price, Mattel barbie, Baby born, Chicco,
        Playmobil

        Het komt helaas niet alleen maar eens een keertje voor, maar het is gewoon ook nu nog steeds te koop.

        • Ron

          Ron

          2-3-2010 09:59:44 | Reply

          Dat het van een grote fabrikant afkomt is inderdaad geen garantie.
          Wat ik bedoel is dat je van het goedkope spul er al van uit kan gaan dat dit zeker niet aan de haak is. Aan het produceren van verantwoord speelgoed zijn nu eenmaal flinke kosten verbonden. Als je dus verantwoord speelgoed zoekt maak je meer kans bij grotere en bekende merken, of bij Manon in de webshop :)

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    25-2-2010 22:14:30 | Reply

    Hoi Fanny, hard plastic speelgoed is vaak wel oké, het zachte plastic is een risico vanwege pvc en weekmakers. Lego bijvoorbeeld is echt helemaal prima en ik verwacht van Fisher Price niets anders.
    Knuffels zijn redelijk drama in zijn algemeenheid, ken je de Speelgoedwijzer van WECF? http://www.wecf.eu/english/articles/2009/05/milieuvriendelijke-speelgoedwijzer.php

    Het probleem met BPA is dat het nu zo lijkt te zijn dat het juist in hele kleine hoeveelheden andere (schadelijkere) effecten heeft dan in grotere hoeveelheden. En voor BPA is het voor mij duidelijk, voor de dingen waar een vervanging voor is, kun je er zelf voor kiezen om BPA vrij te kopen. Voor dingen waar geen vervanging voor is (DVD's, binnenkanten van auto's etc) daar ontkom je er niet aan.

    Leuk dat je er zo mee bezig bent!

    Groeten, Manon

  • fanny

    fanny

    28-2-2010 19:51:26 | Reply

    Ik wil jullie bedanken voor de uitleg en de tips!! Door drukte bleef mijn reactie even uit. Het is voor mij heel verhelderd om jullie ideeën en uitleg over deze onderwerpen te lezen. Nogmaals bedankt!

    groeten,
    fanny

  • Galina

    Galina

    7-3-2010 21:19:23 | Reply

    Hallo,

    Ik heb met veel interesse jullie blog gelezen, en zet nu voor het eerst een reactie. (Is eigenlijk mijn eerste blog-reactie ooit) En ik vind het erg moeilijk om hier een gezonde balans in te vinden. Ik heb een dochtertje van bijna 2 jaar en ben na ongeveer een jaar borstvoeding de flessen van Avent gaan gebruiken, omdat die de 'beste' waren en ik daar als jonge en verse moeder gevoelig voor ben 'Want ik wil het beste voor mijn kind' Ik ben ook zo een sukkel die de peperdure Nutrilon groeimelk gebruikt omdat de reclame zegt dat dit beter is. En ik heb natuurlijk, omdat ik zo een leuk, lief, mooi dochtertje heb, bergen speelgoed thuis. Van het zeer verantwoorde antroposofische keukentje, tot de kasteel en dierentuin van Little People. En voordat ik dus, na jullie website gelezen heb, een grote vuilniszak pak en alles weggooi, van mijn flessen tot mijn Little People, tot mijn melamine bordjes met de leukste figuurtjes die mijn dochter zo leuk vindt, zoek ik naar een balans.

    Mijn moeder zegt dan, joh, jullie zijn er allemaal mee grootgebracht, laat je niet gek maken, (vind ik nou niet echt het sterkste argument) en mijn geweten spreekt nu elke keer als ik aardappeltjes op haar plastic bordje leg, en heb het idee dat ik elke dag mijn kind aan het vergiftigen ben.

    Dus kun je mij helpen aan een gezonde balans, aan wat ik moet zeggen als mijn moeder me weer voor gek verklaard (ze heeft weer iets gelezen hoor...) En zijn dus echt zelfs de Little People's giftig met weekmakers? Mijn dochter heeft ze als baby in haar mond gehad en zag vandaag weer een babytje er mee spelen (in haar mond natuurlijk) Is er een mogelijkheid dat ik de tests kan lezen van het duitse öko-test blad uit december 2009 in 2008, waar Goran het over heeft? Ik ben hier nieuw in en lees dus voor het eerst E nummers op eten, zoek naar parabenen op mijn zwitzal flessen en snap er de helft maar van en ik voel me gewoon alsof ik alles fout heb gedaan wat ik maar fout kon doen in de eerste 2 jaar van het leven van mijn mooie dochter.

    Bedankt!
    Galina

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    7-3-2010 22:40:26 | Reply

    Hoi Galina, ik kan me jouw reactie zo goed voorstellen!! Je wilt gewoon het allerbeste voor je kind! Ik herken ook zo goed het gevoel van 'alles fout gedaan hebben' Ik had dat ook toen ik me voor het eerst ging verdiepen. Gelukkig heb ik dat inmiddels niet meer want in het begin word je gewoon overstroomd en al snel merk je wel waar je zelf keuzes in wilt maken.

    Mijn persoonlijke balans zit er in dat als ergens risico's aankleven en ik die risico's makkelijk kan vermijden dat ik dat dan probeer te doen. Dus bijvoorbeeld biologisch eten is eigenlijk vrij eenvoudig. Als ik sommige producten te duur vind, dan koop ik ze niet of ik koop ze alleen voor Lana en dan biologisch.

    Sommige dingen zijn lastig, zoals bijvoorbeeld schoenen. Ik wil graag dat de voetjes van Lana zich goed ontwikkelen en ik heb nog niet de ideale schoenen gevonden die én goed zijn voor haar voeten én gegarandeerd gifvrij én milieuvriendelijk én leuk. Dus ik ben wel steeds op zoek maar kan het niet vinden en ga dus voor de leuke, goed passende schoenen.

    Melamine bordjes bijvoorbeeld gebruik ik wel als ik met kindjes eet die steeds hun bord van tafel vegen, maar ik zal ze niet verwarmen en ik zal er ook geen hele hete dingen opleggen. Niet omdat ik zeker weet dat dit gevaarlijk is, want dat is echt niet aangetoond, maar omdat ik het risico liever niet neem. Ik gebruik eigenlijk gewoon aardewerk bordjes.

    Flessen met BPA is dan weer zoiets wat ik wel zou vermijden. Over BPA is zoveel onduidelijkheid en de effecten zijn mogelijk zo groot, dat ik die flesjes dan persoonlijk wel weg zou gooien (terwijl ik de melamine bordjes niet weggooi).

    Het is gewoon heel frustrerend dat er uberhaupt dingen te koop zijn waar risico's aan kleven en ik denk dat als je je bewust bent van mogelijke risico's en dingen leest en de verpakkingen van dingen bekijkt dat je dan al een heel groot deel uitsluit.

    Als mensen in mijn omgeving dingen zeggen zoals : ik ben er ook zo oud mee geworden etc dan leg ik altijd uit dat er inmiddels meer bekend is over bepaalde stoffen en dat als er een veilige vervanging voor is dat ik dan liever daarvoor kies. Ik ga me niet in 100.000 bochten wringen, want dan word je er denk ik helemaal gek van, maar waarom niet de mogelijkheden gebruiken die er zijn.

    Je kunt het rapport van Okotest downloaden op hun site, kost een paar euro. Ik vond deze erg duidelijk omdat er zoveel voorbeelden instaan: http://www.oekotest.de/cgi/index.cgi?artnr=94141;bernr=07;co=;suche=spielzeug
    van 27-112009 Schöne Bescherung

    Groetjes, Manon

    • Galina

      Galina

      9-3-2010 18:54:51 | Reply

      Hoi Manon,

      Bedankt voor de Oko test, gelukkig is mijn schoonmoeder beter in Duits dan ik, dus dat komt goed. Ik ben inderdaad langzaam aan het overgaan op 'betere'  spullen. Ik heb mijn hele Avent-collectie op marktplaats gezet en vervang deze dus voor glazen flessen. Heb een RVS beker gekocht ter vervanging van de gewone tuitbeker. Ik gebruik mijn Zwitzal flesjes op en dan ga ik over op parabeenvrije producten. Ik zag trouwens dat zelfs de cosmetica van Lief! parabeen en chemische parfum vrij was. En op deze manier probeer ik het dus langzaam aan te  'verbeteren' Dus niet direct met een vuilniszak door mijn huis heen lopen maar meer, 1 voor 1 en rustig aan.

      Ik ben ook een poos geleden begonnen met het lezen van etiketten op voeding. Mijn man komt van oorsprong uit Amerika en daar is 'homemade from scratch'  heel belangrijk. Dus enkel natuurlijke ingrediënten, verse groenten en geen conserveermiddelen.  En dus ook niet spaghettisaus uit een pakje, maar van tomaten en knoflook. Daar ben ik dus ook veel mee bezig, en het is grappig dat in Nederland eten uit een pakje gewoon gezien wordt als een zelfbereide maaltijd en wij het beeld hebben dat ze daar zo ongezond eten.

      Anyway, ik vind het idee gewoon zo eng dat we gemarineerd lijken in chemicaliën en dat eigenlijk niemand ooit onderzocht heeft wat er gebeurt als we 10 producten eten met de maximaal toegestaande hoeveelheid E-nummer, (conserveer) En wat in combinatie met de BPA en de andere stoffen die we dagelijks binnenkrijgen. Het zijn scheikundige reacties in ons lichaam en in de kleine lijfjes van onze kinderen.

      Bedankt, Galina

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    9-3-2010 19:33:28 | Reply

    Leuk dat je nog even reageert! Veel succes met overstappen, wij zijn ook nog steeds bezig, het is financieel ook niet te doen om alles in 1 x te vervangen. Groetjes, Manon

  • Liesbeth

    Liesbeth

    10-3-2010 00:34:31 | Reply

    Hoi daar.

    Ik heb sinds bijna 3 jaar behoorlijke gezondheidsproblemen, waarvan ik zeker ben dat deze door een tandheelkundige behandeling ( witte vullingen) zijn veroorzaakt. Het hele verhaal staat in mijn weblog en heb ik in een foto-album persoonlijke medische gegevens en bestanden over dit materiaal ( bonding) geplaatst. Ik had dit verhaal ook op een tandarts-forum geplaatst, en daar kreeg ik nogal nare opmerkingen naar m'n hoofd.
    Jammer dat ze wel het verhaal lezen, maar niet de gegevens in het foto-album. Ik hoop dat ik hier wel wat mensen vind die begrijpen hoe gevaarlijk deze stoffen zijn, en hoe makkelijk er onopgemerkt mee geknoeid kan worden.

    • saskia

      saskia

      13-4-2013 21:42:48 | Reply

      Hallo Liesbeth,

      Je reactie is van een hele tijd geleden, maar ik ben benieuwd naar jouw verhaal naar aanleiding van het plaatsen van witte vullingen en hoe het nu gaat.
      Ik hoop een reactie van je te krijgen.

      mvg

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    10-3-2010 07:55:35 | Reply

    Vandaag een berichtje in het nieuws dat flesgevoede baby's de hoogste bpa levels hebben.

    http://www.your-story.org/european-study-suggests-bottle-fed-infants-most-at-risk-for-bisphenol-a-ingestion-but-exposure-levels-well-below-safe-limits-137758/

  • Jeanette

    Jeanette

    20-3-2010 23:42:38 | Reply

    Wat goed dat jullie over BPA schrijven. Ik probeer al 3 jaar bekendheid te geven aan de gevaren van BPA in plastic babyflessen. Dit is de reden dat ik mijn bedrijf ben begonnen en als eerste BPA vrije babflessen verkoop. In Canada zijn BPA vrije babyflessen verboden, net als in enkele staten in de VS. In Europa zeggen we dat BPA niet schadelijk is voor kinderen en is er (nog) geen verbod. BPA staat op de OSPAR lijst als mogelijke giftige stof. Ze stellen wel normen aan deze giftige stof, maar verbieden doen ze niet. Als het niet gevaarlijk is, zouden er ook geen normen hoeven te zijn! Waarom worden hier nog steeds babyflessen met BPA verkocht? Omdat dat plastic veel goedkoper is en deze plastic flessen in veel landen niet mogen worden verkocht, dus verkoop ze maar in Nederland en zeg niet tegen de consument dat dit gevaarlijk is. Da kunnen deze flessen nog ergens worden verkocht. Vreemd, zijn kinderen in Canada dan anders dan in Nederlad?

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      21-3-2010 09:47:19 | Reply

      Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die BPA vrije flessen produceren en verkopen. Het blijft overigens bijzonder dat Avent nog steeds kiest voor flessen zonder BPA in de VS en Canada en met BPA in ons land. Dat zal toch ook niet lang meer duren?

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    24-3-2010 23:22:25 | Reply

    Ter info, in Frankrijk is vandaag het besluit genomen babyflesjes met BPA te verbieden, in ieder geval totdat de research volledig is afgerond. http://www.20minutes.fr/article/393214/France-Le-Senat-vote-la-suspension-de-la-commercialisation-des-biberons-au-Bisphenol-A.php

  • Annemarie

    Annemarie

    3-5-2010 16:38:55 | Reply

    Ik vind het behoorlijk verontrustend. Net zoals Galina schrijft, heb ik soms het gevoel dat ik toch zoveel niet goed doe voor onze prachtige 14 maanden oude dochter. We letten zoveel mogelijk op biologisch, gifvrij. Gebruiken uitsluitend Weleda producten voor haar en kopen geen plastic speelgoed. Toen ik begon met het afkolven van mijn BV (onze dochter was toen 8 weken) heb ik gekozen voor de Avent-flesjes, gewoon omdat ik dacht dat het met Avent wel goed zat en omdat zoveel vriendinnen deze ook gebruiken. En hoe zit het nu met die flessen? Frustrerend...er staat niets op, dus ik zou niet weten of er BPA in zit. Hoe kom ik daar nu achter? Dit weekend maar voor de zekerheid nieuwe flessen gekocht, maar ja....we zijn nu inmiddels wel al een jaar verder.

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      3-5-2010 22:17:41 | Reply

      Frustrerend he! Ik word er soms ook helemaal gek van. De Avent flessen (die ik trouwens helaas ook gebruikt heb voor mijn dochtertje 4 jaar geleden, grom) bevatten 99,9% zeker BPA aangezien Avent pas sinds korte tijd BPA vrije flessen hier verkoopt. In Amerika hadden ze die al wat eerder.

      We doen als ouders wat we kunnen doen en helaas weten we niet alles. Iedere kleine verandering ten positieve is er eentje denk ik altijd maar en ik probeer mezelf ook niet op m'n kop te geven als ik alsnog ergens achter komt want dan heb ik geen leven meer.

      Groetjes, Manon

      • Galina

        Galina

        16-5-2010 22:07:46 | Reply

        Avent verkoopt nu wel BPA vrije flessen. Ik ben ze denk ik vorige week voor het eerst tegengekomen in de winkel. En de oude bevatten zeker wel BPA want de flessen blijven heel mooi doorzichtig. En de BPA vrije flessen worden geelig.

        Maar (omdat ik nu dus zwanger ben van nummer 2) heb ik daar dus gelijk een vraag over. Worden alle plastic BPA vrije flessen na verloop van tijd geel? Want ik vind het er zo goor uitzien. Ik had eigenlijk al bedacht dat ik gewoon voor de zekerheid glazen wilde kopen. Maar ik vond de Avent flessen wel erg fijn. En omdat ze deze nu BPA vrij hebben, dacht ik, misschien toch maar wel weer Avent.

        Ik heb verder ook geen ervaring met plastic tuitbekers, want die van mijn dochter is van RVS. Maar bibi heeft ook leuke tuitbekers met sportdop. Ik heb het dus niet durven kopen omdat ik mezelf ken, als ze geel worden gooi ik het weg en koop ik een nieuwe. (Natuurlijk niet helemaal de bedoeling) Dus gebruikt iemand ze en wat zijn ervaringen?

        • Manon Gagic

          Manon Gagic

          16-5-2010 22:58:32 | Reply

          Hoi, ik ken het fenomeen dat ze geel worden niet. Ik weet wel dat PES, een BPA vrij super sterk materiaal wel een goudkleurige ondertoon heeft, maar ze zijn zeker niet storend. Als je de Avent flessen fijn vond en je houdt van mooie dingen, dan zou ik je deze flessen aanraden https://www.greenjump.nl/Merk/Green-to-Grow

          Deze zijn mooi, bpa vrij en de wijde flessen lijken qua fles en speen op de Avent flessen. De smalle hals flessen zijn er ook in glas.

          Groetjes, Manon

  • Liesbeth

    Liesbeth

    29-5-2010 17:26:12 | Reply

    Met deze "stofjes" worden ook melkgebitten gesealed ter preventie van......
    Hoe voorzichtig ze ook te werk gaan, de blootstelling is/word in verhouding tot verpakkingsmaterialen een stuk groter. Wees verstandig, eet geen appel, waarinleasy_ de stof bisfenol a ook al is teruggevonden maar poets je tanden...... desnoods 10 keer per dag


    http://nl.wikipedia.org/wiki/Composietvullingen

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Polymethylmethacrylaat

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Methylmethacrylaat

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Ethanol

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Malonzuur

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Siliciumdioxide

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumfluoride

  • Anna Marie

    Anna Marie

    1-8-2010 19:59:34 | Reply

    Hallo,

    Ik ga over een paar weken mijn amalgaamvulling laten verwijderen en ben gestopt met het poetsen met fluoridetandpasta.
    Zijn er witte vullingen zonder bisfenol A?
    Wil namelijk echt af van mijn amalgaamvulling, omdat mijn schildklier niet goed werkt en fluor en amalgaam dan erg slecht zijn.

    Gr, Anna Marie

    • Henriette

      Henriette

      14-1-2014 10:42:37 | Reply

      Hoi hier een reactie,waarschijnlijk wel te laat voor jou maar voor in de toekomst misschien wel goed om te weten. Ik laat ook binnenkort mijn amalgaan verwijderen. In elke composiet vulling zit BPA, maar het gaat erom dat het na de uitharding niet vrij komt. Dit is nu op dit moment met 1 composiet het geval en dat is ELS. Aldus 2 'bio' tandartsen aan wie ik het heb gevraagd. Meer info zie NVBT.nl
      Dus vraag je tandarts om ELS. En als je een amalgaanvulling laat verwijderen, of ze met de clean up werken om de gifdampen af te voeren.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    1-8-2010 20:02:53 | Reply

    Hoi, ik zou je geen tandartsadvies durven geven. Er bestaan wel homeopatische en natuurlijke tandartsen, die zou je om advies kunnen vragen.

    Groetjes, Manon

  • daphne

    daphne

    17-8-2010 10:26:05 | Reply

    hallo,
    Weet er misschien iemand hoe het zit met emaille bordjes, bekers, schalen enz.
    Zit daar een giftige stof in of is het veilig om van te eten en uit te drinken?
    Ik hoop het want want was van plan naar de emaille winkel bij de albert cuyp markt te gaan en daar al mijn plastic troep te vervangen voor emaille.
    groetjes daphne

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      17-8-2010 12:20:04 | Reply

      Hoi Daphne, als emaille kapot gaat is het ook niet gezond. Glas en porselein is wat dat betreft een betere optie. En veel van je plastic spulletjes zullen polypropeen zijn denk ik, die kun je gewoon gebruiken tot het op is en daarna misschien kiezen voor ander materiaal?

      Groetjes, Manon

  • daphne

    daphne

    17-8-2010 13:47:48 | Reply

    hoi,
    bedankt voor je reactie! zou je me misschien kunnen uitleggen waarom het niet gezond is als de emaille kapot gaat? Wel heel jammer want emaille is zo leuk!
    alvast bedankt!
    groetjes daphne

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      17-8-2010 16:42:18 | Reply

      Hoi,

      Heb het niet precies uitgezocht maar ik weet dat het zo is. Hier staat er ook een stukje over. http://members.chello.nl/apromijn/emaille_is_een_materiaal_dat_bes.htm

      Misschien wel leuk voor een blogje!

      Groeten, Manon

  • daphne

    daphne

    18-8-2010 17:25:45 | Reply

    dank je weer voor je reactie! Dan toch maar op zoek naar leuk aardewerk!
    groetjes daphne

  • Galina

    Galina

    22-8-2010 11:45:47 | Reply

    Hoi,
    Ik wilde even een artikeltje delen; ik het het belangrijkste mee gekopieerd.

    http://www.aolnews.com/surge-desk/article/massive-michelin-baby-stuns-web-whats-the-medical-explanation/19602331


    BPA Overload
    Connecting a few recent news dots offers yet another explanation for Lei Lei's mega mass: bisphenol A, also known as BPA, a potential cancer-causing agent that has been found in an alarming number of places lately, including cash register receipts and canned food items across the United States.

    In 2007, health experts sounded the alarm over the presence of BPA in formula containers being sold worldwide, alleging that it triggered -- among other things -- obesity in infants. Much of the BPA is produced in China, especially in southern regions like Lei Lei's home turf of Hunan province. In 2008, Chinese baby formula manufacturers sickened thousands of babies after selling contaminated formula.

    And only a few weeks ago, China's health ministry announced plans to investigate allegations that formula sold in Hubei province, just north of Hunan, was triggering extremely premature puberty among Chinese infants.

    So might Lei Lei be a hefty harbinger of a trend in chemically-induced infant weight gain? Time -- and medical tests -- might soon provide an answer.


    Dit is de eerste keer dat de link tussen obesitas bij kinderen en BPA onderzocht wordt. Niets is nog bewezen, maar het is zeker iets om over na te denken!

    Het enge vind ik, is dat er achteraf pas gekeken wordt, lijkt het wel, of producten veilig zijn. Dan zijn er zulke hoge normen, maar omdat alles elders geproduceerd wordt, lijkt het niet van toepassing meer!

    Liefs Galina

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      22-8-2010 12:02:58 | Reply

      Ja het is eng, maak me ook vaak zorgen daarover.

  • Mar

    Mar

    24-9-2012 16:30:57 | Reply

    Hoi Goran,

    Hierboven schrijf je het volgende: ''Ik zal hier wat grote merken opnoemen die ook spullen hadden die door de mand gezakt zijn.
    My Little Pony, Fisher-Price, Mattel barbie, Baby born, Chicco,
    Playmobil''

    Nou ben ik geinteresseerd in het laatst genoemde, namelijk playmobil. Weet je ook wat daar dan niet goed aan was en om welke producten het dan gaat? Want het lijkt altijd alsof alles van playmobil van hetzelfde is gemaakt. En weet je of het nog steeds niet oke is of is er inmiddels verandering in aangebracht.
    Ik zou er graag wat van willen kopen maar ik dacht dat het niet goed spul was en nou durf ik het niet aan.

    Graag hoor ik van je!

    • Goran

      Goran

      24-9-2012 17:32:09 | Reply

      Beste Mar, dat was inmiddels 2.5 jaar geleden.
      Ik kan het helaas niet meer terugvinden.
      Het magazine kan ik ook niet vinden in mijn digitale collectie die ik er van heb.

    • Goran

      Goran

      24-9-2012 21:27:56 | Reply

      Het was dus een december (kerst) uitgave van oeko test 2009 waar ze vaak extra aandacht voor speelgoed hebben.
      Op hun site kun je ook oude exemplaren digitaal kopen.

  • Mar

    Mar

    24-9-2012 22:40:15 | Reply

    Hoi Goran,
    Bedankt voor je moeite! Helaas word ik er niet veel wijzer van. Ik weet ook niet of ik veel wijzer word als ik die uitgave lees, want dat was natuurlijk in 2009 en misschien is er 1 en ander veranderd maar misschien ook niet..
    Ik heb pasgeleden fisher price benaderd met de vraag van welk soort plastic hun producten wordt gemaakt en toen kreeg ik als antwoord dat dat geheim was maar dat het allemaal door de Eu goedgekeurd was, maar ja dat is dus geen garantie voor goed spul, zo blijkt. Ben benieuwd of ze bij playmobil wel antwoord willen geven.

    ABS is okee toch hè, want daar is lego van gemaakt toch?

  • margot

    margot

    26-9-2012 09:04:43 | Reply

    Ik ben al tijdje op zoek naar contactlenzen zonder bpa maar kom er niet verder mee. Ik vond het echt bizar om te lezen dat zelfs daar bpa in zit... en je draagt ze wel dagelijks. Iemand die wellicht een tip of suggestie weet?

  • Mar

    Mar

    1-10-2012 09:30:16 | Reply

    Onderstaande is een antwoord op de vraag waarvan playmobil is gemaakt:

    Beste klant,
    Playmobil gebruikt enkel materialen van hoge kwaliteit die aan alle standaarden
    voldoen omtrent veiligheid, kwaliteit, stabiliteit, kleur, functionaliteit en
    hygiëne. Dit wordt gecontroleerd door een onafhankelijk organisme nl. LGA uit
    Duitsland.
    Playmobilproducten bestaan uit plastic: vnl ABS
    (acrylonitrile-butadiene-styrene copolymers), maar ook polystyrene, polyamide en
    polyethyleen.
    Playmobil speelgoed is
    PVC-vrij. Het plastic is neutraal en geeft dus geen toxische stoffen af.

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      1-10-2012 09:42:26 | Reply

      Fijn dat je nu weet wat er in zit. ABS is hetzelfde materiaal als lego en veilig.

  • Mar

    Mar

    1-10-2012 14:04:36 | Reply

    Ja alleen bij playmobil zit dus ook ander spul wat niet zo oke is. Tenminste van ps weet ik dat nu, die andere twee weet ik eigenlijk niet. Jammer van playmobil heeft soms ook best leuke dingen. Maar goed duplo voorziet ook in de behoefte ;)

    Ik neem aan dat Lego alleen gemaakt wordt van ABS?

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      1-10-2012 14:48:09 | Reply

      Klopt!

  • Ir

    Ir

    27-3-2013 21:15:51 | Reply

    Hoi,

    Na het lezen over BPA wildeik weten of het water dan uit een Quooker (kraan waar gekookt water uit komt) mogelijk ook BPA zou bevatten.

    Het antwoord op mijn vraag was de volgende:

    Hieronder een lijstje met de materialen waarmee het drinkwater in aanraking komt.
    Metalen:
    RVS AISI 316
    Messing (CuZn)
    Vernikkeld messing
    Incoloy (Nikkel legering)

    Kunststoffen (allen met drinkwatergoedkeuren)
    POM (technische kunststof)
    PSU (technische high-end kunststof voor heet water/vloeistoffen toepassingen)
    EPDM (rubber voor afdichtingen)
    PTFE (bekend als Teflon)

    Overig materiaal:
    Actief kool voor extra water filtratie (Norit)

    Voor de gebruikte kunststoffen in de Quooker geldt dat zijn alle BPA-vrij zijn met als toevoeging dat voor het kunststof PSU in het fabricageproces BPA gebruikt wordt voor het aanmaken van het kunststof molecuul. In tegenstelling tot PolyCarbonaat (PC) geeft PSU geen BPA af aan het water en kan dan ook volledig ingezet worden in de voedselmiddelen en medische industrie waarbij de er vereist wordt dat er geen BPA in het (drink)water terecht mag komen.
    PSU staat in de Europese lijst van toegestane kunststoffen bij producten die drinkwater leveren en heeft ook verschillende voedselveiligheid keurmerken en wordt ook zeer veel gebruikt in (meng)kraanonderdelen, cv-ketels, watermeters, boilers, koffiezetters, magnetronborden en schalen, waterkokers en andere drinkwater consument producten.

    Het drinkwater komt niet aanraking met PC (PolyCarbonaat), bekend door zijn afgifte van Bisfinol A (BPA). Dit mag niet meer gebruikt worden in verpakkingen of producten  t.b.v. het leveren van voedingsmiddelen en drinkwater voor kinderen/baby’s. Ook producten van PolyCarbonaat voor de medische industrie staan hier ter discussie.

    Nou is mijn vraag hoe jullie de water kwaliteit uit een quooker inschatten na het lezen van bovenstaande antwoord?

    • Henriette

      Henriette

      10-1-2014 09:28:20 | Reply

      Interessant dit, mijn ouders hebben ook zo'n Quooker.  PTFE (teflon) zou ik vermijden. Voortaan vraag ik wel weer gewoon een glas water ipv. thee. Vaak heb je ook van dit soort apparaten in restaurants. Gewoon buitenshuis altijd om water vragen en thuis genieten van andere dingen.

  • margreet

    margreet

    18-2-2014 20:44:13 | Reply

    http://www.kunststofonline.nl/component/content/article/223

    Barbies.... mijn dochter van 4 is er dol op!! Ik wilde er een voor haar verjaardag kopen maar bedacht me eens te kijken hoe het met de weekmakers zat. Zoals ik nu lees niet zo best. Romp van ABS en hoofd van PVC.....
    Heeft iemand ooit al eens een mail gestuurd naar mattel met de weekmakersvraag en hoe het tegenwoordig is gesteld met barbie?
    Het liefst zou ik meteen de doos met babies (van mij van vroeger en zeker al 20 jaar oud) weggooien.. maar tis ook wel zonde...

    • Henriette

      Henriette

      24-2-2014 16:53:10 | Reply

      Ik zit met precies hetzelfde. Een heleboel Barbies en my little pony's van vroeger. Zonde om weg te gooien maar ja.....die weekmakers he....misschien toch een alternatief zoeken. Weet iemand iets?

      • Manon

        Manon

        24-2-2014 21:14:25 | Reply

        Vervelende stofjes die uitwasemen, zijn er inmiddels voor een groot deel uit, dat is wel fijn. Verder kun je dit soort producten in een goed afgesloten doos bewaren zodat er toch niet nog meer dingetjes in de lucht komen. Na het spelen handen wassen is een optie en ik zou de kindjes die het in hun mond stoppen er niet mee laten spelen. Groetjes, Manon

        • Henriette

          Henriette

          27-2-2014 17:33:12 | Reply

          Bedankt Manon, dit is een goeie tip en ik kan er wat mee. Wat ik me nog zat af te vragen over BPA en weekmakers, stapelen die zich op in bepaalde lichaamsdelen? En is er dan ook een manier om hier van te detoxen? Zijn ze water oplosbaar, zitten ze in je vet, lever hersenen enzo? Wat weet jij hiervan?
          Groetjes Henriette

          • Manon

            Manon

            27-2-2014 20:45:03 | Reply

            Helaas zijn daar geen 100% duidelijke antwoorden op. BPA detox je behoorlijk snel van, althans van de grote hoeveelheden, of er kleine dingen achterblijven is niet duidelijk en het effect ook niet. Dat maakt het ook zo lastig. Weekmakers hetzelfde. Zo min mogelijk opnieuw mee in aanraking komen, helpt sowieso.

  • Anita

    Anita

    17-8-2014 08:32:14 | Reply


    Ook wij zijn al een hele tijd bezig met het BPA vrij maken van ons huishouden. Maar het zit in zoveel dingen dat ik gewoon niet meer weet wat ik moet veranderen. Het enige plastic speelgoed wat we hebben, Lego schijnt oké te zijn. Maar sinds kort hebben mn jongens ook Schleich en Papo ridders. Daar kan ik niets over vinden..Mn dochter van zes maanden doet nog alles in haar mondje en probeer haar elke keer de verantwoorde Sophie de Giraf te geven, ander speelgoed weer ik zoveel mogelijk uit haar mond..maar o zo moeilijk

    • Manon

      Manon

      18-8-2014 15:09:03 | Reply

      Hai Anita, ik herken wat je schrijft. Ik denk zelf dat als je er al zo bewust mee bezig bent, dat je dan al zoveel minder schadelijke stoffen binnenkrijgt dan wanneer je dat niet doet. Misschien kun je de merken even mailen wat voor plastic het is. BPA zit vooral in hard, doorzichtig plastic. Andere schadelijke stoffen zoals PAK's (blogje volgt waarschijnlijk morgen) en weekmakers zitten juist in zacht, rubberachtig speelgoed, dit stinkt vaak ook. Ondoorzichtig kunststof speelgoed, zoals bijvoorbeeld zandspeelgoed, is misschien niet met meest milieuvriendelijke, maar is vaak gemaakt van polypropeen of HDPE ( zie hier https://blog.greenjump.nl/post/2010/10/10/Plastic-nummer-1-7-PET-HDPE-PVC-LDPE-PP-PS-PC.aspx) en kun je gewoon lekker gebruiken. Groetjes, Manon

    • Tamara

      Tamara

      26-7-2015 22:03:09 | Reply

      Hallo Anita, het is alweer een tijdje geleden dat jij een reactie hebt geplaatst, maar mijn dochtertje is nu ook helemaal gek van de Papo/Schleiger diertjes. Heb jij ooit nog eens contact opgenomen met de fabrikanten om na te vragen welke materialen worden gebruikt? Hartelijke groetjes Tamara

      • Manon

        Manon

        27-7-2015 09:00:02 | Reply

        Iemand anders heeft de materialen opgevraagd en kreeg dit antwoord: Goedendag, voor mijn dochter wilde ik graag de dieren van Schleich kopen. Zie hieronder de reactie van Schleich over de gebruikte materialen. Het zijn echter zoveel verschillende materialen die genoemd worden dat ik niet kan inschatten of het speelgoed veilig is. Wat denken jullie? Alvast bedankt voor reacties! Hartelijke groeten, Carlijn P.s. @ Geralda, ik heb net een pop van Götz gekocht voor mijn dochter waarvan wordt gezegd dat ze veilig zijn. Dear Carlijn Scholtens, For our figurines and other products we use both, plasticized PVC and thermoplastic elastomers (TPE), as well as acrylonitrile butadiene styrene (ABS), polyethylene (PE), polypropylene (PP), polycarbonate (PC), etc.. Should the product in question be a one-piece animal figurine it is either made of PVC or TPE. Off course we do not use pthalates as softener. Furthermore we wish you continue having fun when playing and collecting our figures. Viele Grüsse/Best regards i. A. Bianka Schubert Qualitätssicherung/ Qualitymanagment Schleich GmbH Am Limes 69 73527 Schwäbisch Gmünd

        • Tamara

          Tamara

          29-7-2015 22:47:35 | Reply

          Hallo Manon,

          Dank voor je (altijd) snelle reactie :) Ik heb zowel van Papo als van Schleich antwoord gekregen die ik hier graag met jullie deel:

          Papo:
          "Dear Sir,
          Thanks you for your interest for our figurines and your request : we fully understand your concerns, which are also ours, and we monitor very accurately these material quality matters.
          Our figurines are all made in NON phthalate PVC : this is mandatory since beginning 2006.
          Regarding the BPA ( Bisphenol A) , we are not concerned since BPA is associated with PC ( PolyCarbonate) : PVC is not concerned by BPA.
          We do not use any PC in our products.
          For the painting, we use different kinds, depending of the type of items, but all are in total conformity of course with the European Regulation 2009/48/CE, which is the most severe, chemically speaking , of all the other regulations in the world ( US, Australia, etc...).
          If you need more specific information, please let us know the reference number of the figurine, and will provide you detail reports if you need to.
          Thanks a lot again
          Kind Regards
          Didier Franchini
          Quality Manager"

          &

          Schleich (nog dezelfde dame en hetzelfde (iets uitgebreidere) antwoord):
          "Dear Tamara,
          Regarding your request for a statement concerning the materials used for the Schleich products we can inform you that our products are made out of various types of plastic, depending on the applications required.
          For our figurines and other products we use both, plasticized PVC and thermoplastic elastomers (TPE), as well as acrylonitrile butadiene styrene (ABS), polyethylene (PE), polypropylene (PP), polycarbonate (PC), etc..  
          Should the product in question be a one-piece animal figurine it is either made of PVC or TPE. Off course we do not use pthalates as softener.
          We understand your concern, but can assure you that our paints do not pose a danger to health and meet or exceed the applicable toy regulations.
          Schleich believes that toy safety is a maximum priority.  Schleich has for many years an internal quality control department and it is supported by external test centres.
          Our products have always been made using materials which - “at the time of putting into circulation” (that’s what it’s called) – were classified as safe. Schleich toy figures always comply with all national and international guidelines and regulations, e.g. the strict provisions of the European Standard for Toys (EN 71)
          All our materials, including the colours used to paint the products, comply with the European standard safety regulations for toys (EN DIN 71) and the American Specification for Toy Safety (ASTM F963-03). We have also introduced our own regulations and test methods which are often more stringent.
          In addition we also commit all our material suppliers to comply with these regulations. At regular intervals we have our materials as well as the colours and the finished products tested by independent and licensed laboratories. Integral parts of these procedures are also saliva and migration tests.
          As we deliver different markets all over the world, we also produce on different places like Germany, Portugal and China.
          We hope we have been of help with this information.
          Viele Grüsse/Best regards
          i. A. Bianka Schubert
          Qualitätssicherung/ Qualitymanagment
          Schleich GmbH"

  • Ada

    Ada

    24-3-2015 10:09:04 | Reply

    Bevatten de verpakkingen van de vruchtensiropen (huismerk) in blik van de verschillende supermarkten  een coating van binnen die de gevaarlijke stof BPA kan lekken? Ik kwam net achter dat de coating van blikken deze BPA bevatten. Ik geef deze siroop aan mijn kinderen van 3 en 6 jaar dagelijks meerdere keren sinds ze geboren zijn. Betekent dit dat ik mijn kinderen dagelijks vergiftig met siroop die BPA bevat? Hoe gevaarlijk was het voor mijn kinderen? Ik maak me echt zorgen.

  • Manon

    Manon

    24-3-2015 10:17:24 | Reply

    Beste Ada, maak je alstjeblieft geen grote zorgen. Het is fijn dat je het nu weet en er vanaf nu rekening mee kunt houden. Het is een klein onderdeel van de dingen die kinderen binnenkrijgen en je kunt niet meer doen dan wat je weet. Groetjes, Manon

    • Ada

      Ada

      24-3-2015 14:30:30 | Reply

      Bedankt voor de snelle reactie. Het is moeilijk om te accepteren dat fabrikanten van dit gevaar weten en ze doen toch niks. Had ik maar eerder informatie gevonden over deze gevaarlijke stof… Ik voel me dan ook schuldig tegenover mijn kinderen.
      Weet jij toevallig of de Senseo koffieapparaten van Philips BPA vrij zijn?

  • kim

    kim

    28-7-2015 20:11:36 | Reply

    Hallo, Ik ga binnenkort op vakantie. Nu ben ik opzoek naar een onbreekbaar servies. Natuurlijk BPA en Melanine vrij. Ik zit te denken aan bamboe servies maar, is dit ook wel veillig omdat, het van die vrolijke kleurtjes zijn. Iemand nog een ander idee want, porselein wordt te zwaar om mee te nemen.

    Hoor graag jullie ideeen.

    • Manon

      Manon

      28-7-2015 21:36:02 | Reply

      Hai, het bamboeservies wat wij verkopen is veilig, maar niet onbreekbaar en ik denk dat vrijwel geen enkel bamboeservies dat is. RVS is natuurlijk onbreekbaar maar ook niet heel licht. Misschien gewoon één van de betere kunststofsoorten? Groetjes, Manon

  • Kim

    Kim

    29-7-2015 09:44:30 | Reply

    Bedankt voor je reactie. Ik heb ook bamboe servies gezien bij de xenos?
    Wat is dan een goede kunstof?

    • Manon

      Manon

      29-7-2015 19:29:12 | Reply

      Hai, er zijn 2 uitgebreide blogs over plastic, zie hier:
      https://blog.greenjump.nl/post/2010/10/10/Plastic-nummer-1-7-PET-HDPE-PVC-LDPE-PP-PS-PC.aspx en hier https://blog.greenjump.nl/post/2015/01/27/Meer-dan-plastic-nummer-1-7.aspx
      Waarschijnlijk kun je het meest eenvoudig servies van polypropeen vinden PP is de afkorting of #5 Groetjes, Manon

  • Bart

    Bart

    29-8-2015 15:24:47 | Reply

    Wat voor frisdank kun je nog veilig drinken? En een beetje ver gezocht.. Op een glazen fles diksap zit een plastic dop. Lekt die dop dan ook BPA? Chipszakken, boterkuip..?

    • Manon

      Manon

      30-8-2015 13:36:33 | Reply

      Beste Bart, het is niet vergezocht, het is onderzocht. Gelukkig kan iedereen eigen keuzes maken en als je graag dingen wilt vermijden die eenvoudig te vermijden zijn, dan is dit blog en de rest in de bpa-serie daar een informatiebron voor. Groetjes, Manon

  • Leon

    Leon

    13-5-2017 18:35:56 | Reply

    Hm, Frederic vom Saal wordt aangehaald als BPA-goeroe. Als je wat feiten wilt weten over BPA-onderzoek, moet je de moeite nemen te lezen wat hier staat:
    https://www.forbes.com/sites/trevorbutterworth/2014/04/09/bpa-the-scientists-the-scare-the-100-million-dollar-surge/#22777fbe14cc
    Het is in het Engels en mogelijk niet makkelijk leesbaar, maar ik vertaal stukjes graag. Leet het maar weten.
    Overigens, Eastman Chemical heeft een zeer goed alternatief voor polycarbonaat. Dat product heet Tritan. Google maar eens op Eastman en Tritan. Er komt geen spat BPA aan te pas.
    Waarom bedrijven overstappen op BPA-vrije producten heeft geen andere reden dan dat consumenten geen BPA-houdende producten meer willen. Het is markt gedreven, niet om toxicologische redenen. Heel simpel.
    Overigens, ik maak me meer zorgen over ons eigen gedrag dan over blootstelling aan BPA: we eten teveel, drinken teveel alcohol, we bewegen te weinig en er wordt teveel gerookt. Maar ja, het is veel moeilijker naar jezelf te wijzen, dan om anderen de schuld te geven. kijk naar dit handje: 👉, je ziet het beschuldigende vingertje van je af wijzen. Je ziet het duimpje omhoog, het noodlot opgelegd door god, maar je ziet niet de drie verborgen vingers die naar jezelf wijzen. Denk daar maar eens goed over na.

    • Manon

      Manon

      14-5-2017 20:49:32 | Reply

      Beste Leon, allereerst ben ik het met je eens dat ons eigen gedrag qua gezond leven de meeste invloed heeft op je gezondheid en dat dat ook meteen hetgeen is waar je zelf wat aan kunt doen. Daarnaast denk ik dat je onnodige risico's kan vermijden als er alternatieven zijn. Natuurlijk kun je op het internet altijd artikelen vinden die het tegendeel van iets beweren en het in diskrediet brengen van wetenschappers die dingen onderzoeken die voor de grote industrie vervelend zijn, is denk ik ook iets wat voorkomt.

      Voor ons is het duidelijk dat BPA een stof is die risico's met zich meebrengt en als je die kunt vermijden, waarom zou je dat dan niet doen. Ik ben het overigens absoluut niet eens met het feit dat Tritan een zeer goed alternatief is. Ook hierover zijn twijfels en onrust te vinden en ook daar vraag ik me af wat het nut is om te kiezen voor mogelijk schadelijk Tritan terwijl bijvoorbeeld glas en rvs gewoon niet die risico's met zich meebrengen. Wij kiezen dus niet voor polycarbonaat en ook niet voor Tritan. Groeten, Manon

      • Leon

        Leon

        15-5-2017 11:01:18 | Reply

        Manon, bedankt voor je reactie.

        Vertel eens waarom Tritan mogelijk schadelijk is? Waarop is die angst gebaseerd?

        Glas en RVS zijn alternatieven die erg schadelijk zijn voor het milieu. Immers, het vreet energie om glas en RVS te maken/recyclen. Daarnaast, RVS bevat hoge concentraties chroom en in mindere mate nikkel en molybdeen. Nu weet ik wel dat chroom(VI) de kwaaie pier is, maar ik heb toch liever geen zware metalen in contact met mijn voedsel.

        • Manon

          Manon

          17-5-2017 14:05:18 | Reply

          Beste Leon, zie oa hier http://www.motherjones.com/environment/2014/06/bpa-free-plastics-tritan-nalgene-dangerous en zo zijn er meerdere sites te vinden. Groeten, Manon

          • Leon

            Leon

            19-5-2017 19:48:02 | Reply

            Ach ja, Mother Jones. Zij refereren aan CertiChem en Plastipure. Beide bedrijven zijn vervolgd door Eastman Chemical en Eastman won de zaak.

            Er zijn protocollen om chemische stoffen te onderzoeken. Die onderzoeken worden uitgevoerd onder GLP condities. GLP staat voor Good Laboratory Practice. Laboratoria die onder GLP werken zijn wettelijk verplicht audits te ondergaan door externe partijen. Dat is heel erg streng gereguleerd.

            De rapporten van de onderzoeken worden aan de FDA (Food and Drug Administration, Verenigde Staten) en EFSA (European Food Safety Authority) die de dossiers evalueren. Ik weet uit eigen ervaring dat zowel FDA als EFSA extreem conservatief zijn. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de goed- of afkeuring van chemische stoffen die in voedsel worden gebruikt of in contact komen met voedsel. De monomeren van Tritan zijn geëvalueerd door FDA en EFSA en zijn goedgekeurd en staan daarom ook in de warenwetten van de EU en de VS.

            Geloof me, als FDA en EFSA iets goedkeuren, mag je er van uitgaan dat het beschreven gebruik veilig is.

            Waarom worden de monomeren geëvalueerd? Allereerst, monomeren zijn de bouwstenen van polymeren. Veel synthetische polymeren (oftewel plastics) zijn onoplosbaar in water en zo groot dat een organisme er helemaal niets mee kan. Zoals je het inslikt, zo poep je het weer uit.
            Echter, het kan zijn dat er nog monomeren in het plastic zitten die niet gereageerd zijn tot polymeer en juist die zouden gevaarlijk kunnen zijn. Daarom worden alle testen en evaluaties uitgevoerd op die monomeren. Als er iets toxisch is in polymeren/plastics, dan zijn het de monomeren.

            Het spreekt voor zich dat (niet-polymere) additieven (kleurstoffen, weekmakers, anti-oxidanten, .....) ook onderzocht moeten worden, want die kunnen uit de polymeren/plastics lekken naar het voedsel. Dus ook die worden uitgebreid onderzocht volgens wettelijk vereiste protocollen en testen en geëvalueerd door FDA en EFSA.

            Sjoemelen kan gewoon niet en de mensen die de rapporten evalueren zijn zeer deskundig en oer-conservatief.

            Wat is gevaarlijker, een kat of een tijger?
            De tijger uiteraard. Echter hoe groot is de kans dat je een tijger tegenkomt en hoe groot is de kans dat je een kat tegenkomt? Ik ben dus banger voor een katten allergie of een infectie door een haal van een kat, dan een haal van een tijger. Dat heet dus risico. Risico is een combinatie van hoe gevaarlijk iets is en de mate van blootstelling.

            Mooi voorbeeld: nitroglycerine. Extreem explosief en wordt gebruikt in dynamiet. Als je een hartinfarct voelt aankomen, neem je een tabletje nitrobaat onder je tong.  Dat is nitroglycerine, maar in een concentratie zodanig dat je niet bang hoeft te zijn dat je tanden en kiezen door de kamer vliegen. Het risico is dus fenomenaal klein.

            Plastipure en Certichem en dus Mother Jones maken de fout door gevaar en risico niet te scheiden. Dat doen ze willens en wetens en daar leven ze van, dat is hun verdienmodel. Pure commercie. Net als dat van Eastman, overigens, maar die wordt onder controle gehouden door de zeer conservatieve autoriteiten.
            Als je de moed hebt, lees dan eens de
            EFSA richtlijn over wat je moet inleveren voor een evaluatie van een nieuwe stof of een nieuwe toepassing. (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2008.21r/epdf)

            Weet je waar de hoogste concentraties oestrogenen in zitten? Anti-conceptiepillen en groenten/fruit. Oneindig veel hoger dan wat je vanuit plastics kunt binnenkrijgen.
            Natuurlijk, uit groenten en fruit, dat is allemaal natuurlijk. Durf je met me het bos in te gaan en elke vijfde paddestoel die we tegenkomen op te eten? Het is toch natuurlijk?
            Lees hier maar eens: "12 Foods High in Estrogen for Balanced Hormones" (http://bembu.com/estrogen-rich-foods/)

            Ik ben nu gepensioneerd en heb tijd dingen uit te zoeken en dat doe ik dan ook. Helaas zijn er teveel mensen die alleen maar anderen napraten omdat dat past bij hun vooroordelen en lekker makkelijk is. Nee, zelf onderzoek doen is de enige oplossing om een echte mening te vormen.

            Tritan is veilig voor het gebruik zoals beschreven in de warenwet.

            • Manon

              Manon

              19-5-2017 20:04:31 | Reply

              Beste Leon, ik geloof absoluut dat Tritan (en vele andere dingen) veilig zijn voor gebruik zoals beschreven in de warenwet. Wij willen echter een stapje verder gaan dan wettelijke maatstaven omdat daarin vaak later iets verboden wordt dan dat er twijfel over is (asbest bijvoorbeeld). Daarom kiezen voor bpa-vrij en nemen we Tritan niet als alternatief. Groeten, Manon

              • Leon

                Leon

                20-5-2017 10:41:14 | Reply

                Manon, besef je wel dat er in de evaluaties al veiligheidsmarges worden gehanteerd? Op het niveau dat je geen effecten ziet, gaat men daar nog eens een factor 100 of zelfs 1000 onder zitten. Bedrijven doen daar zelf nog eens een schepje bovenop. En jullie doen daar nog eens een schepje bovenop.

                Het staat iedereen vrij een product te gebruiken of juist niet. Maar bedenk dan wel wat de alternatieven waard zijn. Zijn die wel goed getest? Zijn ze minder toxisch dan wat je wilt vervangen? Wat is het risico? Wat betekent het voor het milieu?

                Ik kies voor Tritan

                Ik wens je veel succes op je zoektocht naar een risicoloos bestaan, maar wees niet teleurgesteld als je dat niet vindt.

                • Judith

                  Judith

                  17-1-2022 18:23:33 | Reply

                  Dank je wel Leon, voor je professionele, geruststellende en zeer uitgebreide en goed onderlegde reactie. Als er één ding nog veel schadelijker is voor ons dan bpa dan is het stress. Dus laten we ons vooral niet te veel laten gemalen en schuldig voelen. Daar is niemand bij gebaat. Ik probeer ook ongezonde kunststoffen te vermijden (zoals nog steeds sommige kassabonnetjes) maar het wel allemaal een beetje leefbaar te houden. Het leven moet geen werk worden.

  • Judith

    Judith

    17-1-2022 18:24:18 | Reply

    Gemalen = gekmaken :)

Pingbacks and trackbacks (3)+

Loading